Točka uma

Družinska terapija

Kaj je družinska terapija?
Družinska terapija je pomoč družinam, ki so se znašle v različnih težavnih situacijah.
Kadar pomislimo na družino, se nam zdi njena opredelitev povsem samoumevna. Družina je sistem, kjer človek živi, se razvija in oblikuje. Je edinstven prostor kjer se človek razvije v osebo kakršna postane. Steber vsakega družinskega sistema je partnerski odnos. ko je ta nestabilen in skrhan, je nestabilna in skrhana celotna družina, kjer so seveda velikokrat najbolj izpostavljeni otroci. Družine, ki imajo težave pri izražanju čustev, družine, ki so bolj zaprte, veliko hitreje pridejo do konfliktov in problemov, imajo zaradi tega tudi večje težave pri njihovem reševanju. Zdrava in odprta komunikacija je bistvo ustreznega in konstruktivnega reševanja konfliktov, poleg tega pa ima še druge pozitivne lastnosti, kot so: osebna rast in razvoj posameznika oz. člana družine, boljša povezanost med člani, več pozitivnih čustev in izražanja misli, predvsem pa boljši odnosi z drugimi člani družini, kakor tudi z zunanjih svetom na drugih področjih v življenju.

Komu je namenjena družinska terapija?

Komu je namenjena družinska terapija?
Starševstvo je izziv in učenje, ki traja celo življenje. Konflikti so sestavni del vsakega medsebojnega odnosa. Z njimi se soočamo dnevno na vseh področjih življenja. In ravno konflikti so tisti, s katerimi imajo ljudje največkrat težave, saj se jih kot take, po večini, bojijo, zato se jih skušajo izogniti. Vse prevečkrat konflikte napačno definiramo in v njih vidimo nekaj slabega in negativnega. Konfliktne situacije nas lahko veliko naučijo ter nam pomagajo pri osebni rasti in v medsebojnih odnosih. Konflikti nam pomagajo, da lažje vidimo problem in ga uzavestiti. Spodbujajo spremembe, ki so v tistem trenutku nujne. Lahko pa tudi spodbujajo nove želje, cilje, ideje, pomagajo nam, da se zbližamo z ljudmi, predvsem bližnjimi, se učimo od njim in prepoznamo njihove želje. Vzroki za konflikt so različni in največkrat je vzrok za konflikt ravno drugačno videnje stvari, misli in prepričanja osebe.

Družinska obravnava je namenjena vsem članom družine. Obravnavajo se:
  • nezdravi odnosi med partnerjema, ki vplivajo tudi na odnos otrok
  • težave pri starševstvu in vzgoji (po porodu, soočenje z novim življenjem in spremembami po porodu)
  • težave otrok različnih starosti in na različnih področjih
  • težave pri vzgoji
  • težave v komunikaciji celotne družine ali samo posameznikov
  • zloraba substanc in alkohola
Kako poteka družinska terapija?

Družinska terapija poteka v okviru obravnave celotne družine in njenih članov ali pa samo tistih članov, ki v njej želijo sodelovati. Potek in dolžina obravnave je odvisna od same problematike in posameznikov. 

Vsaka družina je drugačna. Vsaka družina funkcionira drugače. Zato je tudi terapijo potrebno prilagoditi vsaki družini posebej, kjer se seveda upošteva tudi želje in cilje njenih članov.

Petra Dežman

V svojem centru vam nudim psihosocialno pomoč in podporo v različnih težavnih življenjskih situacijah, ko se srečate z osebno stisko, bodi si s tesnobo, depresijo, težavami v medsebojnih odnosih, ste obtičali v osebnem življenju in si želite novih ciljev, izzivov in osebne rasti… krepim vaše samozaupanje, pogledam in razrešujem aktualne težave ter vam pomagam do čustvene razbremenitve. Izvajam individualne terapije, partnerske terapije ter družinsko terapijo. Ob enem pa organiziram tudi razne delavnice in predavanja v okviru svojega centra za različnimi tematikami, ki vam pomagajo pri spremembi v vašem življenju.

Svoja srečanja vodim pod okriljem zaupnosti, strokovnosti, topline in predanosti. Vse storitve svetovanja, pomoči in podpore izvajam v okviru individualne, partnerske, družinske in skupinske terapije.

Petra Dežman

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke